Help, ik heb kittens gevonden!

Kittens zien er erg schattig uit maar pak ze nooit zomaar op en neem ze zeker niet zomaar mee naar huis. Het kan zijn dat de moederpoes nog in de buurt is en voor het overleven van een nestje kittens is een moederpoes erg belangrijk.

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om eerst de situatie in te schatten.

  • Zijn de kittens in direct gevaar – lopen ze bijvoorbeeld langs een drukke weg? Bel meteen de dierenambulance 06 – 53 707 111 en volg de instructies van de dierenambulancemedewerker op.
  • Lopen de kittens niet direct gevaar? Ga niet zelf dokteren als je er geen ervaring mee hebt. Kittens hebben intensieve en deskundige zorg nodig. Bel in dit geval de dierenambulance 06 – 53 707 111 en vraag om advies.

Handig om alvast te weten als je de dierenambulance belt:

  • Is de moederpoes er ook? Laat het nest zoveel mogelijk met rust tot de ambulance arriveert.
  • Observeer de kittens als je geen moederpoes ziet. Het kan namelijk zijn dat ze wel in de buurt is maar niet tevoorschijn komt als jij in de buurt bent. Check daarom het volgende: voelen de kittens koud aan, piepen ze onophoudelijk, is er een kitten overleden of liggen ze niet bij elkaar? Dan is de kans groot dat de moederpoes niet aanwezig is.
  • Is de moederpoes niet aanwezig? Houd dan rekening met het volgende:
  • Geef kittens die koud aanvoelen geen eten en zeker nooit koemelk. Ga ook niet zelf flessen als je niet weet wat je doet. Het risico op een versliklongontsteking met fatale gevolgen is heel groot.
  • Kittens moeten voorzichtig en geleidelijk verwarmd worden. Zet ze in een doosje met bijvoorbeeld een kruik of een ‘snugglesafe’ onder een dekentje. Leg de kittens niet rechtstreeks op de warmtebron, dat is namelijk te heet voor ze.

 Als je twijfelt mag je altijd met de dierenambulance bellen. 06 – 53 707 111