Gevonden – Egel gevonden

Help, ik heb een egel gevonden!

Egels zijn erg schattig maar raak ze nooit met blote handen aan en ga zeker niet zelf voor ze zorgen. Ze dragen namelijk regelmatig ongedierte of ziektes met zich mee waar je zelf ziek van kan worden.

Wat kun je doen?

 Raak de egel niet aan. Het is belangrijk om eerst de situatie in te schatten.

  • Is het dier in direct gevaar – is hij bijvoorbeeld bijna verdronken? Bel meteen de dierenambulance 06 – 53 707 111 en volg de instructies van de dierenambulancemedewerker op.
  • Is de egel niet in direct gevaar maar ziet hij er slecht uit? Is hij bijvoorbeeld gewond of stinkt hij, heeft hij veel teken of maden, is hij erg klein (past in de palm van je hand), voelt hij koud aan, beweegt hij gek of rolt hij zich niet op (of juist wel en blijft hij opgerold?) Bel de dierenambulance 06 – 53 707 111 en vraag om advies.
  • Ziet de egel er gezond uit? Niet alle egels hoeven opgevangen te worden. Aangezien egels nachtdieren zijn, is het normaal als je een egel in de schemering ziet rondlopen.

Tips:

  • Een egel kan dood lijken en koud en/of slap aanvoelen. Dit betekent niet altijd dat het dier dood is. Controleer altijd zorgvuldig of het dier nog ademt en begraaf nooit zomaar een egel waarvan je denkt dat hij dood is;
  • Laat een nest jonge egels met rust. De moeder komt pas terug als je weg bent. Handel alleen als je zeker weet dat het nest voorgoed verlaten is;
  • Geef een egel nooit koemelk te drinken, alleen water. De lactose in koemelk geeft ernstige darmklachten bij een egel.

Als je twijfelt mag je altijd met de dierenambulance bellen. 06 – 53 707 111